Vonalkód olvasók az iparban

A vonalkódolvasók számtalan területen alkalmazhatóak, leginkább a kereskedelem és a logisztika, valamint a raktározás területe az, ahol elterjedtebb a használata – tudtuk meg az Ident.hu szakértőjétől.

Az ipari vonalkódolvasók között ma már olyan típus is megtalálható, amely nem igényli címke nyomtatását, hiszen közvetlenül a tárgy felületére viszik fel. A DPM technológia kémiai, vagy lézeres maratással, pontbeütéssel illetve tintansugaras nyomtatással is képes a tárgyakra felhelyezni a kódokat.

A berendezések közötti különbségek közül érdemes az olvasási tartományt kiemelni, hiszen nem mindegy hogy egy olvasó mekkora felületű címkét képes beolvasni, mekkora az olvasási tartománya. Ha az iparág adott területén csak a nagyméretű címkéket használják, akkor érdemes az akár 15 cm-t is befogni képes vonalkódolvasót beszerezni. Az alkalmazottak védelme érdekében ma már többféle megvilágítás is létezik. Az újdonságként piacra dobott fehér lágyan pulzáló fény kimondottan védi az alkalmazottak látását. Ha valaki több órán keresztül a kódok beolvasásával foglalkozik, akkor érdemes olyan típust választani, amely nem terheli annyira a szemet.

Ragadjunk is ki egy típust a sok közül. A Power Scan PM9500-DPM Evo olvasó a Data Logc legújabb optikai és szoftver fejlesztésével jött létre. Könnyedén leolvassa a DPM eljárással készült 1 illetve 2D vonalkódokat. Az olvasási tartománya 4 és 5 cm közötti, így ez a típus nem tartozik a legszélesebb olvasásra képes olvasók köz. A vonalkódolvasó képes még a hagyományos címkékről is leolvasni a kódot, így biztosítva nagyobb mozgásteret a cégeknek. A speciális célzást segítő megvilágítási rendszer nagy segítséget nyújt abban, hogy sokkal hatékonyabban lehessen elvégezni az olvasási folyamatokat. A vonalkódolvasóhoz kifejlesztett Star 2.0 rádiós modul 433 MHz frekvenciasávban képes üzemelni. PD9530-DPM Evo vonalkódolvasó már képes a nagyobb méretű címkéket is biztonsággal leolvasni, hiszen tartománya egészen 15 cm-ig terjed.

Segítségével a legtöbb munkafolyamat felgyorsítható és gyors, pontos adatrögzítést tesznek lehetővé. A tárgyak nyomon követhetőségét is nagyban gyorsítja, hiszen eddig mindent papír alapon kellett rögzíteni, amely ezután megváltozik. Egy vonalkódolvasás és rögzítés segítségével azonnal lehet tudni, hogy az adott tárgy éppen hol van. A raktárban, vagy úton, esetleg már kiszállításra is került. Általánosságban elmondható, hogy a vonalkód olvasók egyszer harminc-hattrilión karakterenként képesek csak hibázni.

Érdemes a beszerzés előtt alaposan átgondolni, hogy milyen célra kívánják beszerezni az olvasót, hol fogják leggyakrabban használni. Átlagban milyen címkéket használnak sűrűbben, amelyeket mindenképpen le kell olvasni. Kifejezetten fontos, hogy standard vagy 1 illetve 2D kódokat kell majd leolvasni. Amennyiben az összes kitételt alaposan átgondolták a szakemberek segítenek a megfelelő típus kiválasztásában.