Új Linux alapú szerver

Az IBM bővíti a linuxos szerverek palettáját a legújabb, négyfoglalatos 7R4 modellel, amivel az x86-os rendszerekkel próbál versenyezni. Ez már csak azért is meglepő hír, mert nem is olyan régen pont ettől a rendszertől szabadult meg az IBM, eléggé sokkoló módon.

Ehhez még vegyük hozzá, hogy egyre több linux szakembert keresnek a nagyobb cégek is, tehát a pletykákkal ellentétben a linux ideje nem áldozott le, sőt.

Aki linux alapú szervert akar bérelni, annak a DoclerNet többféle, kedvező megoldást is kínál.

A cég 2012 őszén kezdte el forgalmazni Power7+ processzoros rendszereit, amelyek azóta már PowerLinux kiadásban is megjelentek. Az új chip 8 magot tartalmaz, magonként 4 szál párhuzamos végrehajtására képes, a cache mérete 80MB.

A Power7+ esetében az órajel maximum 4,3GHz. A rendszerbe beépíthető memória maximum mérete 1TB, 16GB-os modulokkal számolva. Az 5U magas házba 6db 2.5”-os lemez építhető be és tartalmaz 6db PCI Express 2.0 foglalatot is.

A PowerLinux rendszerek hardvere megegyezik az egyéb Power gépekével, de ezeken csak és kizárólag Linux fut. Épp ezért a gépek ára is alacsonyabb. További előnye, hogy ezek már felhő készek, azaz a vevőnek lehetősége van a kapacitás növelésére, a hardver bővítése nélkül, ezzel is költséghatékonyabbá téve a terméket.

A szerver piac egyes szakemberek véleménye szerint épp a felhő technológia rohamos terjedése miatt szenved világszerte. Ezt próbálja az IBM kiküszöbölni és megpróbálni újra stabilizálni magát a piacon.

Egy ilyen linuxos rendszer a költségeket tekintve felveszi majd a versenyt az x86 rendszerekkel. Becslések alapján átlagosan 1.8-szor jobb az árértékük és 12-szer akkora a munkaterhelésük, mint az Intel x86-os szervereinek. A magonként 20 VM-ig skálázódó IBM PowerVM for Linux virtualizációs réteg támogatása sokkal olcsóbb, mint a VMware, így ez szinte teljesen ellensúlyozni tudja a PowerLinux 7R4 magasabb hardverköltségét.

A fentiek tekintetében azon vállalatok, akik csak rutinszerűen x86 alapú szervereket használnak, vásárolnak, érdemes elgondolkodniuk a linux alapú megoldások hasznosításán.