Mozgásban tartott hálózatokkal menekülhetnénk a hekkerek elől

Minden nagy adatlétesítmény, a magyar DoclerNet szerverközpont vagy akár a Google hatalmas létesítménye is ki van téve a hekkerek folyamatos támadásainak – legalábbis eddig ki volt, de most egy új módszerrel küzdenének az illetéktelen behatolók ellen.

Képzeljük el, hogy egy betörő kinézi magának otthonunkat, de mielőtt bemászhatna az ablakon, mi már el is költöztünk egy biztonságosabb környékre. Lényegében ez az az ötlet, amely a George Mason Egyetem kutatóinak elmélete mögött áll.

A kutatók projektjét a DARPA, az amerikai hadsereg új technológiai fejlesztésekkel foglalkozó ügynöksége finanszírozta, a módszer pedig, amelyet kidolgoztak, több egyetem közös munkájának eredménye.

Elmondásuk szerint a cél az, hogy valódi választ adjanak az egyre növekvő kiberfenyegetettségre. Nem a levegőbe beszélnek, a kiberbűnözők ugyanis ma már nem csak weboldalakat képesek elérhetetlenné tenni: akár nagyvállalatokat is képesek csődbe juttatni egyetlen “jól” sikerült betöréssel és adatlopással.

Csak az elmúlt egy évben közel 150 százalékkal növekedett a Denial-of-Services (DOS) támadások száma az Akamai kiberbiztonsági cég adatai szerint. Ezek a támadások általában 6-24 órán keresztül tartanak, képesek megbénítani szinte bármilyen hálózatot, hacsak nincsen különösen jó védelemmel felszerelve, és átlagosan 500 ezer dollárnyi kárt okoznak az elszenvedőjüknek.

A hálózatok gyors költöztetése a kutatók szerint csak az első lépés egy átfogó stratégia kidolgozásában. A céljuk egy olyan biztonsági rendszer létrehozása, amely képes lesz arra, hogy ha túlterheléses támadásokat érzékel, egy “shuffling” nevű módszer segítségével elválassza a hekkereket a becsületes felhasználóktól, és karanténba zárja őket, ezzel megakadályozva a további támadásokat a hálózat ellen.

Jelenlegi megoldásukról ugyanakkor viszonylag keveset lehet tudni, ami nem meglepő, tekintve, hogy a projektben a DARPA is érintett: az amerikai hadsereg vad technológiai fejlesztéseiről csak ritkán tesznek közzé részletes információkat.