Miért fontos a mai névnap?

Amikor megszületik egy csecsemő, az első dolga a szülőknek, hogy nevet választanak neki. A névnek nagy jelentősége van, hiszen végig kísér bennünket egész életünkben, és egyesek szerint még akár a személyiségünket is befolyásolhatja. Sokan azt a nevet választják a picinek, amely napon született, mások már jó előre elhatározzák, hogy miként fogják nevezni a kis jövevényt.

A mim kultúránkban a névnapoknak nagy jelentősége van. Gyakran népi jóslatok és szokások is kötődnek egy-egy fontosabb névnaphoz. Így nem árt mindig tisztában lenni azzal, hogy mi a mai névnap. Főleg akkor, ha fontosak számunkra ezek a hagyományok. Azért sem is jó tudni, hogy mikor milyen névnap van, mert így nem maradunk le a szeretteink felköszöntéséről. Az internet ebben is a segítségünkre lehet. Számos olyan weboldal van, ahol pillanatok alatt kideríthetjük, hogy mi a mai névnap.

Az egyik ilyen weboldal a mainevnap.com, ahol nem csak a legnépszerűbb, leggyakoribb névnapokat találhatjuk meg, hanem a kuriózumszámba menőket is. Így biztos, hogy nem maradunk le egyetlen, számunkra fontos személy felköszöntéséről sem. A kereső segítségével pillanatok alatt megtalálhatjuk a keresett névnapokat, nem kell hosszú percekig böngészni a nevek között, mint ahogy tettük azt néhány éve még a kalendáriumokkal.

A mai névnap nem csak akkor fontos, ha szeretteink felköszöntéséről van szó. A néphagyomány számos jóslatot társít a névnapokhoz, amelyek főleg az időjárásra vonatkoznak. A gazdálkodó emberek számára ezek a népi megfigyelések fontos információt hordoznak.