glutenmentes

Gluténmentes ételek: erre figyeljen vásárlásnál

gluténmentes ételeknél megvannak azok az ökölszabályok, amelyek alapján könnyebb tájékozódni. Amikor bemegyünk egy élelmiszerboltba, egy hiper- vagy egy szupermarketbe akkor sokszor mi magunk sem nagy tudjuk, hogy mi számít gluténmentes ételnek. Az élelmiszer-kínálat ugyan szerteágazó, de vajon mi számít tényleg gluténmentesnek? A gluténmentes étrendet követőknek ez roppant fontos, hiszen az egész étrend alapja a gluténmentesség. Az étrendet követőek kizárólag olyan élelmiszert fogyaszthatnak, amely nem tartalmaz glutént. Ezt sokkal nehezebb betartani, mint egy sima diétát. Könnyűnek tűnhet, de mégsem az. Feldolgozott termékeknél szinte minden esetben találkozhatunk glutén tartalommal, hiszen ez az élelmiszertechnológia sajátossága, azaz feldolgozott ételeket nem vásárolhatunk meg a gluténmentes étrendünkhöz. Olyan feldolgozott élelmiszerekben is megtalálhatók, amelyre mi magunk talán nem is gondolunk.

Minden olyan ételt elfogyaszthatunk a diéta alatt, ami természetes módon gluténmentes és nem feldolgozott élelmiszer. Sok áruházban már címkékkel jelzik, ha valami gluténmentes, ezért ezeket bátran megvásárolhatjuk. Ezt a címkét csak olyan élelmiszerekre tehetik rá, amelyek bizonyítottan gluténmentesek. A hajdina, az amaránt és a köles valamint a kukorica is tartalmazhat glutént, ezért ezt is csak akkor vásároljuk meg, ha jelzik a gluténmentességet egy címkével.

A természetes módon gluténmentes élelmiszerek feldolgozatlan állapotban is lehetnek gluténnel szennyezettek. Ilyen jellemzően a hal és a hús, a tojás és a tej, az összes tejtermék és a gyümölcsök is. Jó hír, hogy a Schär pékség webáruházában olyan alapanyagokat és késztermékeket is vásárolhatunk, amelyek biztosan nem tartalmaznak glutént. Egy kis kitartással és odafigyeléssel mi magunk is készíthetünk saját konyhánkban gluténmentes pékárut. Finom kenyereket és süteményeket. A weboldalon hatalmas választékot találunk a különféle gluténmentes lisztekből, amelyeknél jelzik, hogy milyen célra ajánlják. A termékeket természetesen házhoz is szállítják. A weboldalon egy táplálkozási tesztel is segítik az allergiában szenvedőket, így megnézhetjük, mennyire táplálkozunk jelenleg is gluténmentesen.