Ez ma már semmiség

Ahogy a régi, történelmi bejegyzéseket és grafikákat nézegeti az ember a korabeli fogászati eszközökről és módszerekről, talán nem is olyan meglepő, hogy szinte genetikailag kódolódott a fogorvostól való félelmünk.
Szerencsére, ma már nem a kovácsokból önjelölt fogorvosokká „fejlődött” emberek végzik el a beavatkozásokat, hanem a legkorszerűbb műszerekkel és eszközökkel, magasan képzett, precíz, hozzáértő szakorvosok, mégis, a félelem nem igazán múlt el, mind a mai napig. Bár talán már enyhült valamelyest, hiszen ma már tudjuk, hogy ez nem egy racionális félelem, mert például anno, egy olyan beavatkozás, mint a bölcsességfog húzás, nagyon drasztikus volt, ma ez már teljesen fájdalommentesen, egyszerűen végrehajtható, rutinművelet a fogorvosok számára.
Sajnos, pont a fent említett példa, egy olyan élethelyzet, amit nem tudunk a megfelelő szájhigiéniával kivédeni, hiszen genetikailag vagy kijön, vagy nem. Amikor kijön, akkor pedig a legtöbb esetben nincs más megoldás, mint a bölcsességfog eltávolítás.
Nagyon fontos, hogy ha a bölcsességfog elkezd kibújni, azonnal forduljunk fogorvosunkhoz, hiszen komoly károkat okozhat és a bölcsességfog húzás valóban nagyon egyszerű beavatkozás, nem szabad kockáztatni a nagyobb bajt. A bölcsességfog eltávolítás, mint már írtam, fájdalommentes, rutin beavatkozás, helyi érzéstelenítéssel, így nincs mitől tartanunk.